Esecul ultimilor trei presedinti ai PSD (fost FSN) de a promova democratia in Romania nu provine atat din rea-vointa, cat din ignoranta. Nici unul nu a fost educat intr-o democratie, dar carentele experientei pot fi compensate prin cunoastere, invatare.
Ce or fi invatat Geoana, Nastase si Iliescu din teoria democratiei este greu de spus, dar in mod evident nu le-a fost de-ajuns pentru a-si ajuta concetatenii sa traiasca mai bine sau macar sa scurteze tranzitia catre democratie cu cateva decenii (sau cincinale, mai pe intelesul unora). Modul in care cele trei personaje de pomina interpreteaza managementul majoritatii este ridicol.
Mostre comentate din gandirea politologica a celor trei provoaca ilaritatea in seminariile cu studentii de la stiinta politica.
Dupa ce subiectul alegerilor anticipate a fost amanat indefinit, marea dezbatere a societatii politice a devenit alegerea unor noi presedinti la Camera Deputatilor si Senat, care sa reprezinte majoritatea restructurata dupa alegerea initiala a lui Nastase si Vacaroiu.
Desi este resentimentar la adresa conspiratorilor care au pus la cale infrangerea sa in fata lui Geoana, Iliescu inca le mai ia apararea colegilor de partid cand este vorba ca fostii premieri Vacaroiu si Nastase sa-si piarda privilegiile.
Fostul sef al statului a explicat zilele acestea presei ca liderii actualei coalitii de guvernare "nu au cultura politica" din moment ce vor ca aceleasi forte sa domine si executivul si legislativul. Saracu nea Nelu' nu a citit Almond si Verba ("Cultura civica"), unde conceptul de cultura politica este definit.
Ca sa-l scutesc de un efort intelectual care l-ar epuiza definitiv, ii comunic ca pana si bosimanii sau canibalii au cultura politica, chiar si comunistii si fascistii au avut propria cultura politica. Pana si omul din desert, Delta Dunarii