In ciuda cifrelor relativ bune, publicate la sfarsitul saptamanii trecute de catre Biroul National de Statistica, situatia economica a Marii Britanii pare sa fie din ce in ce mai sumbra.
Astfel, desi Produsul Intern Brut (PIB) a cunoscut o crestere de 0,5 la suta in cel de-al doilea trimestru, iar productia industriala de 0,4 la suta, previziunile economistilor raman destul de rezervate pentru viitor, se arata intr-un studiu publicat recent de cotidianul francez Le Monde.
Perspectivele pe termen scurt nu sunt deloc incurajante. Daca ministrul Finantelor a prevazut o crestere de 3-3,5 la suta pentru 2005, cea mai mare parte a expertilor continua sa creada ca ea nu va depasi 2 la suta. De altfel, majoritatea indicatorilor economici par sa fi trecut pe rosu. Cheltuielile consumatorilor raman in continuare extrem de firave, din cauza supraindatorarii cetatenilor, a contractarii pietei imobiliare si a repercutarii atentatelor din iulie asupra increderii consumatorilor.
Inflatia a inceput si ea sa creasca, dupa cum a avertizat presedintele Bancii Angliei, Mervyn King. Deficitul finantelor publice a crescut si el iunie la 12,3 miliarde de lire sterline, fata de 10,7 miliarde, cat avea in perioada similara a anului trecut, in special din cauza exploziei preturilor la carburanti.
Cel mai grav fapt care ameninta economia britanica este insa dezindustrializarea. Astazi industria nu mai reprezinta decat 14,9 la suta din PIB, dupa ce in 1998 ea contribuia cu 20,1 la suta in PIB.
Efectul acestui fenomen este unul dublu, atrage atentia publicatia franceza: pe de o parte se mareste diferenta dintre nordul britanic, extrem de industrializat, si sudul in care domina serviciile, iar pe de alta parte cresc importurile de produse industriale, ceea ce contribuie la marirea deficitului bugetar, oricum situat la aproape 60 de miliarde de lire.
Daca a