Monedele au prezentat intotdeauna interes pentru tripla lor valoare: istorica, culturala si financiara. Insa in ultimii ani, tranzactiile cu bani vechi au capatat amploare pe plan international, preturile, aflate in continua ascensiune, ajungand chiar la un milion de dolari, cum este cazul monedei de un dolar din 1804. Numismatica reprezinta o investitie pe termen lung, pe cat de costisitoare, pe atat de avantajoasa. “Nu pot calcula cati bani am investit, dar colectia mea e o ave
Monedele au prezentat intotdeauna interes pentru tripla lor valoare: istorica, culturala si financiara. Insa in ultimii ani, tranzactiile cu bani vechi au capatat amploare pe plan international, preturile, aflate in continua ascensiune, ajungand chiar la un milion de dolari, cum este cazul monedei de un dolar din 1804. Numismatica reprezinta o investitie pe termen lung, pe cat de costisitoare, pe atat de avantajoasa.
“Nu pot calcula cati bani am investit, dar colectia mea e o avere din care pot trai eu si inca trei generatii de urmasi”, spune un colectionar din Romania.
Toate monedele lumii se regasesc intr-un catalog american, “World Coins”, care publica anual cotatiile pentru fiecare dintre ele. Suma reprezinta un punct de reper pentru valoarea pieselor, pretul real fiind dat de licitatiile numismatice, in functie de suma adjudecata, care este adesea mult mai mare decat cea din cataloagele internationale. Valoarea monedelor creste in permanenta, conform estimarilor oficiale. Cele fabricate din metale comune se apreciaza cu peste 25% la fiecare cinci ani, iar cele din metale pretioase, cu 25% in doi ani.
Criteriul principal in valorificarea pieselor numismatice este raritatea si nu vechimea lor. Astfel, o moneda antica romana, de acum 2000 de ani, poate fi achizitionata cu doi, trei euro, pe cand una apar