Bine pregatiti, vigilenti, gata sa actioneze in orice moment, jandarmii din cadrul sectiilor montane au devenit deja o prezenta familiara pentru cei care indragesc muntele. Prezenti la datorie oricand e nevoie de pregatirea lor, jandarmii din varful muntilor si-au castigat, pe merit, respectul si increderea turistilor.
Ca sa-i vedem la ei acasa, am urcat la postul montan din Parang, condus de Leonard Liciu, unul dintre oamenii cu care jandarmeria are de ce sa se mandreasca. La intalnire a fost prezent si colonelul Robert Vata, prim adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara.
Cu toate ca ne-am intalnit la munte, acesta nu ne-a privit de sus, ba chiar ne-a povestit cate ceva despre trecutul, prezentul si viitorul jandarmeriei montane. "La nivel national, sunt cinci sectii de jandarmerie montana, dintre care una este cea din Valea Jiului, cu trei posturi: Parang, Straja si Campu lui Neag.
Faptul ca activitatea lor s-a soldat cu salvarea vietilor a zeci de oameni numai in acest an, atat la calamitatile naturale din ultima vreme, cat si in statiunile din muntii Vaii Jiului, arata utilitatea si necesitatea unor astfel de structuri.
Facem demersuri, impreuna cu autoritatea Parcului National Retezat, cu CJ Hunedoara si cu primariile din Uricani, Lupeni, Petrosani si Pui sa realizam inca doua posturi, la Nucsoara si Bradatel, astfel incat masivele muntoase importante, care adapostesc statiuni turistice de interes local sau trasee turistice importante, sa fie acoperite de catre jandarmeria montana.
In ceea ce priveste personalul nostru, repartizarile s-au facut dupa o selectie riguroasa, acesti oameni erau ai muntelui, stiau sa schieze, unii dintre ei erau alpinisti, dar urmeaza in permanenta cursuri la centrul de instructie mont