Acolo unde odata lucrau peste opt mii de oameni, adica la Combinatul Siderurgic din Calan, astazi cu greu se mai aduna o mie de oameni, din care mai mult de jumatate sunt paznici. Nici ei nu prea mai au ce pazi, deoarece au mai ramas doar betoanele.
Modernizare prin demolare
Odata cu anuntarea licitatiei pentru privatizare, s-au prezentat cu oferte, care mai de care mai avantajoasa, o multime de amatori. Ofertele firmelor care au participat la licitatie erau care mai de care mai atractive: aveau programe de dezvoltare superoptimiste, prevedeau posibilitatea aducerii de investitori straini, se pastrau toti muncitorii, etc. Intr-adevar tentante aceste oferte.
Una dintre firmele castigatoare, Forever, a avut unul dintre cele mai complete dosare participante la licitatie. Ei au castigat o mare parte din combinat fiind sustinuti "de undeva de sus", dupa cum spun multe voci din Calan.
La fel ca si celelalte firme, Forever promitea marea cu sarea. Asa ca toate premisele pentru realizarea unui proiect important erau indeplinite.
La mai putin de un an dupa ce Forever a preluat fraiele combinatului, adica in 1998, in locul investitorilor straini si a proiectelor de modernizare a venit vestea ca o parte din muncitori vor fi disponibilizati. Motivul pe care l-au invocat patronii a fost ca sunt prea multi angajati si comenzile prea putine. Nimic mai fals.
Dupa cum au evoluat lucrurile, se pare ca motivul real al acestei achizitii a fost ca, in cel mai scurt timp, oamenii sa fie disponibilizati si combinatul pus pe butuci.
Inginer taietor de fier vechi
Angajatilor li se ofereau doua variante: ori ramaneau in continuare ca paznici, ori primeau "ordonanta" (12 salarii) si trebuiau sa renunte la locul d