Principala metoda prin care se „dribleaza" bugetul de stat, utilizata in productia si comertul cu alcool si bauturi alcoolice, a fost elaborata prin cesionarea societatilor catre cetateni straini, de obicei imposibil de gasit si prin specularea lacunelor legislative.
Astfel, asociatii firmelor evazioniste, cetateni romani, au inmatriculat societatile in mod legal si au obtinut autorizatii pentru a produce alcool si bauturi alcoolice. In baza autorizatiei, au desfasurat, aparent legal, activitatea, pana s-au acumulat obligatii fiscale de ordinul sutelor de miliarde de lei.
In momentul critic, cand plata datoriilor la buget nu mai putea fi amanata, asociatii si-au cesionat societatile, cu activele ramase si pasive (inclusiv creantele fiscale) catre cetateni straini care nu au mai putut fi identificati. Uneori, autorizatiile, documentele fiscale speciale (facturi, avize de insotire a marfii) ale societatii cesionate au fost utilizate in continuare de persoane ramase neidentificate si au servit la acoperirea altor tranzactii ilegale.
Ca la noi, la nimenea: seful distileriei fratilor Micula dicteaza legi sotiei, secretar de stat la Finante!
In contextul in care materia prima, alcoolul, nu putea fi aprovizionata si utilizata in procesarea de bauturi alcoolice decat in conditiile in care era livrata prin Directia Generala a Finantelor Publice, in practica, acest produs a circulat sub denumirea de „vodca vrac", iar ulterior, de distilat din vin sau cereale.
Sindicalistii din industria alimentara sustin ca evaziunea fiscala din domeniul productiei de alcool a luat amploare si arata acuzator spre unii patroni din acest sector. In 2004 s-au produs 1,1 milioane de hectolitri de alcool, dar legal s-au facturat doar 648.000 de hectolitri, spune presedintel