Unitatile de procesare a carnii si a laptelui din judetul Hunedoara, care nu respecta normele stabilite de Uniunea Europeana, vor fi inchise. Pana in prezent, din 11 abatoare existente in judet, doar doua mai functioneaza. Unele dintre abatoare au fost inchise temporar pentru modernizare. Unitatile care nu indeplinesc conditiile impuse de UE, pana in 2006, vor fi inchise.
Costurile pe care trebuie sa le suporte fiecare administrator, pentru a se alinia standardelor europene, sunt destul de ridicate. Cei care nu au resurse financiare au renuntat deja la activitate sau incearca transformarea firmelor in unitati cu vanzare directa.
Marius Lazarescu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Hunedoara, a declarat ca in judet nici o unitate de procesare a laptelui nu respecta normele impuse de UE.
Romanii vor importa carne
Foarte multe dintre abatoare nu pot intra in programul de restructurare, care se afla in derulare pana in anul 2006, din cauza lipsei de fonduri. Normele impuse de UE sunt nu numai costisitoare, dar si destul de greu de satisfacut.
Prezenta utilajelor performante, a spatiilor pentru desfasurarea activitatii si respectarea conditiilor de mediu sunt cerintele de baza pentru primirea avizului de functionare. Fiecare abator trebuie dotat cu o statie de epurare, a carei costuri nu le poate suporta orice firma.
Se impune, in cadrul fiecarui abator, construirea vestiarelor tip filtru, unde angajatii vor putea sa se schimbe si sa se spele. Toate aceste necesitati venite brusc vor avea un impact social si economic destul de puternic atat asupra cetateanului, cat si a celor care desfasoara activitati in domeniu, sustine Lazarescu.
"Unele firme au accesat deja fonduri SAPARD, pentru modernizare in conformita