Romania va implementa prevederile europene cu privire la timpul de lucru si odihna ale persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, Guvernul adoptand in sedinta de joi ordonanta care modifica dispozitiile legale existente in domeniu.
Conform comunicatului emis de Executiv, actul normativ preia integral prevederile Directivei nr. 15/2002/CE privind organizarea timpului de lucru al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier. Prevederile ordonantei se aplica transporturilor rutiere de marfuri si de persoane care se efectueaza, integral sau apartial, pe drumurile publice din Romania.
Astfel, timpul total de lucru in cadrul unei saptamani poate fi de maximum 48 de ore. Aceasta perioada poate fi prelungita pana la maximum 60 de ore cu conditia ca, pentru orice perioada de 4 luni consecutive, media timpului de lucru saptamanal sa nu depaseasca 48 de ore. In cazul lucratorilor care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii.
Ordonanta mai prevede ca lucratorii mobili pot lucra cel mult sase ore fara pauza. Pauza va fi de cel putin 30 de minute, daca timpul total de lucru este de sase pana la noua ore si de 45 de minute, daca timpul total de munca depaseste noua ore. Pauzele pot fi impartite in perioade de maximum 15 minute.
Ordonanta introduce obligativitatea pentru operatorii de transport rutier de a pastra evidenta timpului de lucru al lucratorilor mobili pentru o perioada de doi ani si sa elibereze lucratorilor mobili, la cerere, copii ale inregistrarilor cu privire la timpul de lucru. In plus, trebuie verificate zilnic cel putin 20 % din inregistrari.
Ordonanta stabileste introducerea tahografelor digitale, care vor permite un control mai strict si mai eficient al respectarii prevederilor legale privind perioadele de