“Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din Insula Mare a Brailei”, ar putea suna un proverb pentru autoritati. In primavara, oficialii Ministerului Agriculturii vorbeau despre schimbarea rapida, pana in aceasta toamna, a firmei TCE, care lucreaza peste 55 de mii de hectare in Insula Mare a Brailei. In loc sa-si definitiveze planurile, Ministerul Agriculturii plateste acum despagubiri de milioane de lei noi firmei care ar fi trebuit sa-si faca deja bagajele. Potrivi
“Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din Insula Mare a Brailei”, ar putea suna un proverb pentru autoritati. In primavara, oficialii Ministerului Agriculturii vorbeau despre schimbarea rapida, pana in aceasta toamna, a firmei TCE, care lucreaza peste 55 de mii de hectare in Insula Mare a Brailei. In loc sa-si definitiveze planurile, Ministerul Agriculturii plateste acum despagubiri de milioane de lei noi firmei care ar fi trebuit sa-si faca deja bagajele.
Potrivit Directiei Agricole din judetul Braila, in perioada aprilie- iulie, au fost aprobate despagubiri de 8,17 milioane RON pentru pagubele provocate de inundatiile din perioada aprilie- iulie. Din aceasta suma, 6,58 milioane, adica putin peste 80%, s-au indreptat catre TCE.
Cum se explica aceasta pondere insemnata a unei exploatatii care nu reprezinta decat 16% din suprafetele arabile din judetul Braila? “Terenurile afectate au fost asigurate in IMB, astfel ca firma are dreptul sa primeasca despagubiri”, spune Elena Schipor, purtatoarea de cuvant a Directiei Agricole Braila. Firmele si taranii care nu si-au facut asigurare nu au primit nimic.
Tot de la calamitati a pornit si scandalul din Insula. TCE a primit in arenda, in toamna lui 2001, peste 55 de mii de hectare in Insula Mare a Brailei de la