Americanii se pregatesc pentru ce e mai rau dupa retragerea apelor din Louisiana. Imaginile cadavrelor intrate in descompunere pe strazile din New Orleans ar putea fi la fel de socante ca scenele din 11 septembrie 2001. Autoritatile locale arata cu degetul spre Casa Alba.
„Dupa retragerea apelor din New Orleans, vom asista la cele mai atroce scene pe care ni le putem imagina“, a avertizat secretarul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff. „Vom descoperi oameni morti, prinsi de inundatii; vom gasi nenumarate cadavre pe strada“, a adaugat el, dupa ce a recunoscut ca SUA nu sint pregatite pentru catastrofe majore.
Fuga de responsabilitate
La o saptamina de la cea mai grava catastrofa naturala din istoria Statelor Unite, bilantul oficial provizoriu este de 218 morti, dintre care 152 in Mississippi si 59 in New Orleans. Oficialitati federale din zonele calamitate sustin insa ca numarul celor ucisi de uraganul Katrina depaseste 10.000. De asemenea, mai mult de un milion de persoane din statul Louisiana au ramas fara locuinte.
Capacitatea de cazare a sinistratilor a ajuns la limita, iar unele state pregatesc redirectionarea acestora spre alte zone din tara.
Confruntati cu un val de critici fara precedent si amenintati cu o ancheta a Senatului, membrii administratiei Bush - in frunte cu presedintele american - au vizitat, duminica si luni, regiunile lovite de uragan. Liderul Casei Albe a decretat doua zile de doliu national si a facut un apel pentru donarea de fonduri si singe catre Crucea Rosie.
Concomitent, pe aeroportul din New Orleans, seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, avertiza ca reconstructia sudului SUA ar putea dura ani de zile. De cealalta parte, Mary Landrieu, senatoarea de Louisiana, a amenintat ca „il va pocni“ pe Bush, daca acesta continua sa paseze responsabilitatea si sa af