COSMETICA Mersul pe jos, incaltamintea necorespunzatoare afecteaza pielea calcaielor. Astfel apar atat de neplacutele bataturi, crapaturi sau chiar descuamarea pielii. Pentru inmuierea si hidratarea pielii de pe calcai, pentru vindecarea ranilor, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu ne sfatuieste sa folosim unguentele din plante cu proprietati emoliente, cicatrizante si antiinflamatoare: galbenelele, coada-soricelului, patlagina, pelinul, scoarta de stejar. Aceste unguente pot fi cumparate de la plafar sau pot fi pregatite in casa. Pentru aceasta avem nevoie de o baza mai grasa, care faciliteaza hidratarea - lanolina sau untura simpla.
Crema pentru crapaturi
Untura se pune la foc si se adauga in ea florile si frunzele de galbenele si de coada-soricelului. In crema rezultata se poate ingloba vitamina A uleioasa. Dupa ce s-a racit se obtine o crema grasa care hidrateaza si inmoaie foarte bine tegumentele. Daca crapaturile de pe calcai sunt insotite de sangerari, untura se combina cu traista-ciobanului, pelin, urzica sau patlagina, plante cu proprietati hemostatice si cicatrizante. "Alaturi de plante si untura, daca exista sangerari, se poate pune si o fiola de vitamina K", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.
De doua-trei ori pe zi
Cremele pregatite in casa trebuie aplicate prin masaj usor, de doua-trei ori pe zi, dar mai ales seara, dupa baie. Dupa aplicare, timp de 10-15 minute nu trebuie sa va incaltati cu nimic, pentru ca unguentul sa intre bine in piele. Dupa o cura de doua-trei saptamani incep sa se vada rezultatele: calcaiele se inmoaie, crapaturile se inchid, se opresc sangerarile. Atunci cand ranile s-au vindecat, crema se aplica doar o data pe zi, pentru intretinere. "Asa cum folosim crema pentru ten sau pentru corp i