Un fost coleg de celula, rude, prieteni, colaboratori, politicieni, dar si multi oameni simpli, sute de persoane, l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Paleologu, de la Biserica Mavrogheni la Cimitirul Bellu.
Aleile cimitirului au devenit neincapatoare pentru toti cei care au vrut sa aduca un ultim omagiu regretatului om de cultura. Politicienii, printre care Emil Constantinescu, Mona Musca sau Emil Boc, dar si alte persoane care l-au cunoscut pe Alexandru Paleologu au asistat la slujba de inmormantare.
„A fost un adevarat aristocrat, de-o eleganta naturala, un om care gasea cele mai bune cuvinte pentru a exprima nuantele”, a spus fostul ministru al culturii, Mona Musca.
Omagiu de la un coleg de celula
Un batran cu barba alba si cu haine murdare incearca sa-si faca loc prin multimea stransa in jurul mormantului. Vrea sa ajunga la Toader Paleologu. „Am fost prieten cu domnu’ Alexandru, la puscarie”, i-a spus el, printre lacrimi. Cu mana tremuranda, Victor Colerda l-a salutat pe fiul prietenului sau. „De unde veniti?”, l-a intrebat discret Toader Paleologu.
„Tocmai de la Gura Foii, judetu’ Dambovita”,
i-a raspuns batranul.
„La Jilava, Aiud, Timisoara, nici nu mai stiu pe unde am facut puscarie, timp de 16 ani”, a marturisit batranelul. „Nu mai stiu nici unde m-am intalnit prima data cu domnul Alexandru”, a adaugat el. Batranul paralizat la picioare „de cand era in puscarie” este aroman, are 85 de ani si i-a mai cunoscut in temnita pe parintele Staniloaie, parintele Galeriu si pe Paul Goma.
Onoruri militare pentru un mare om
Slujba de la cimitir a durat aproximativ o ora. Cantecele fanfarei, cele trei salve de arma si, in final, intonarea imnului national, au fost onorurile militare pentru fostul diplomat, „ambasadorul golanilor”. Cei mai multi dintre cei prezenti erau oamen