Atacurile informatice nu mai reprezinta doar dorinta unor tineri de a se face cunoscuti. Specialistii considera ca in prezent multe dintre acestea sint lansate pentru a obtine profituri.
Numarul atacurilor informatice a crescut sensibil in ultimul timp. Noi si noi virusi sint creati.
Ceea ce-i ingrijoreaza pe cei care lucreaza in domeniul securitatii informatice este scopul in care sint create aceste programe care, in cel mai bun caz, ne fac sa ne reinstalam sistemul de operare.
„Cei care fac virusi acum vor profit“, afirma David Perry, Global Director of Education TrendMicro, in timpul unei prezentari sustinute in Romania.
Prevenirea, mai ieftina
Viermii IT din noua generatie au ca scop furtul de informatii si preluarea controlului asupra computerului. „Utilizatorul computerului infectat are doar aparent controlul asupra acestuia. In realitate, controlul il are altcineva“, opineaza David Perry.
El considera ca o solutie mult mai ieftina, mai ales in cazul companiilor, este prevenirea infectarii computerului prin utilizarea solutiilor de securitate existente pe piata.
Programele adware si spyware, spam-ul si phishing-ul pot fi stopate cu solutii specifice a caror utilizare e considerata necesara, in conditiile in care atacurile cresc in intensitate in toate colturile lumii: 20% dintre americani au luat contact cu phishing-ul, iar rata infectarii cu virusi a computerelor din China a fost in 2004 de 88%.
„Am identificat virusi pentru telefoanele mobile. Nu sint insa pericolul principal in conditiile in care pentru aceste dispozitive nu exista un sistem de operare universal“, a mai spus acesta.
Noua tendinta
Un alt specialist al TrendMicro, David Sancho, considera ca actuala tendinta in lumea amenintarilor electronice consta in transformarea viermilor IT in