De la iaurtul sofisticat cu fructe pana la cea mai umila paine integrala, toate alimentele sunt supuse unui bir de 19%, fara egal in restul Europei. Fiindca taxa este atat de mare, tentatia “fentarii” ei este extrem de intensa. In conditiile unui profit mediu pe industria alimentara de opt procente, un venit suplimentar de 19 la suta este o motivatie serioasa pentru orice intreprinzator. De aceea, discutiile politice care au loc in aceasta perioada, cu privire la crest
De la iaurtul sofisticat cu fructe pana la cea mai umila paine integrala, toate alimentele sunt supuse unui bir de 19%, fara egal in restul Europei. Fiindca taxa este atat de mare, tentatia “fentarii” ei este extrem de intensa. In conditiile unui profit mediu pe industria alimentara de opt procente, un venit suplimentar de 19 la suta este o motivatie serioasa pentru orice intreprinzator.
De aceea, discutiile politice care au loc in aceasta perioada, cu privire la cresterea taxei pe valoarea adaugata, nu fac decat sa accentueze nelinistea putinilor producatori care vireaza bugetului 19 procente din pretul fiecarui produs. “Eu cred ca este o sinucidere politica sa cresti TVA. Piata neagra, abia tinuta in frau, va exploda, consumul alimentar va inregistra o cadere, iar bugetul va primi mai putini bani”, avertizeaza Sorin Minea, presedintele asociatiei industriei alimentare, Romalimenta.
“Masura va stimula piata neagra”, confirma si Gerbrant de Boer, directorul companiei Friesland Romania, cel mai mare procesator de lapte din tara. Oficialul olandez stie despre ce vorbeste. taranii primesc preturi mai mici pentru laptele livrat procesatorilor decat daca il pun in sticle de PET si il vand, fara nici un control si acte, la piata. Fabricile de industrializare a laptelui duc, de ani de zile, o campanie dific