Senatorii si deputatii nu vor mai putea folosi scuza "nu stiu cum am votat". Asta daca tot ei vor fi de acord cu introducerea in Regulament a votului nominal, adica inregistrarea si publicarea votului fiecarui senator si deputat atunci cand acesta voteaza deschis, in plen sau in cadrul comisiilor sau al Biroului Permanent.
"Prevederea de introducere a votului nominal, atat in comisii, cat si in plen, ne va oferi ocazia sa vedem cum au votat parlamentarii, daca si-au respectat promisiunile, cine a lipsit si vom avea o imagine de ansamblu asupra activitatii acestora. Eu sper ca plenul sa adopte aceasta prevedere", a declarat, ieri, Violeta Bau, directorul Institutului pentru Politici Publice, sustinator al unui astfel de sistem de vot.
La randul sau, deputatul liberal Dan Motreanu a aratat ca inregistrarea si publicarea modului in care voteaza fiecare parlamentar ar creste credibilitatea si ar imbunatati imaginea Legislativului. Dan Motreanu este de parere ca votul nominal ar da posibilitatea cetatenilor sa urmareasca activitatea celor pe care i-au ales.
Comisia pentru elaborarea regulamentului Camerei Deputatilor a adoptat saptamana trecuta unele prevederi potrivit carora parlamentarii vor vota, de regula, prin vot deschis, iar felul in care voteaza fiecare se va consemna in stenograme. Conform hotararii comisiei pentru regulament, stenogramele sedintelor din comisii, Biroul Permanent si plen, precum si felul in care a votat fiecare deputat vor fi publicate pe site-ul Camerei Deputatilor si in Monitorul Oficial. Amendamentele comisiei pentru regulament vor fi supuse dezbaterii si votului plenului Camerei Deputatilor.
In ceea ce priveste Senatul, comisia pentru regulament nu a adoptat inca o prevedere similara, dar directorul IPP a precizat ca, in urma discutiilor avute cu unii membri ai comisiei, este de asteptat sa se adopte o asemenea propun