O tara europeana are nevoie de 35 la suta din veniturile sale bugetare raportat la PIB, pentru a-si putea acoperi cheltuielile la nivelul sistemului de protectie sociala dezvoltat in tarile europene, a aratat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
In ceea ce priveste bugetul Romaniei pe 2006, se va incerca mentinerea echilibrelor macroeconomice, astfel incat sa nu poata fi ridicate critici din afara tarii pentru cheltuieli nesustenabile, a aratat ministrul, si se va actiona, totodata, astfel incat sa se asigure functionarea tuturor partilor economiei romanesti si inceperea programelor de dezvoltare.
Vladescu a mai afirmat ca, prin politica sa MFP va incerca iesirea din "cercul vicios al lui unu la suta si intrarea pe linia dreapta de dezvoltare de cinci la suta". Concret, acest lucru inseamna ca o tara europeana are nevoie de un venit bugetar de 35 la suta din PIB, pentru a intruni standardele de calitate de stat european in ceea ce priveste protectia sociala. In ultimii 15 ani, Romania a gravitat in jurul cotei de 30 la suta din PIB, in ceea ce priveste veniturile bugetare. De asemenea, orice politica strict legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera o suplimentare mai mare de un procent, in veniturile bugetare.
"Trebuie sa gasim solutiile care sa nu fie doar ale Ministerului Finantelor Publice, ci sa fie solutii de dezvoltare durabila a economiei, astfel incat in urmatorii trei-patru ani, nivelul veniturilor bugetare asigurat de taxe sa fie in jurul valorii de 35 la suta", a explicat ministrul.
El sustine ca trebuie gasite solutii in asa fel incat, in urmatorii trei-patru ani, veniturile bugetare asigurate de taxele existente sa fie in jur de 35 la suta. El a spus ca va discuta acest subiect si cu partenerii din Alianta. "Le voi prezenta aceste puncte de vedere pe care sper sa le sustina. De asemenea, voi d