Persoanele care si-au propus sa-si preschimbe o parte din economii in dolari trebuie sa fie deosebit de prudente. Analistii atrag atentia ca din cauza situatiei de pe plan mondial, evolutia monedei americane este din ce in ce mai putin predictibila.
“Ca urmare a evolutiilor pe pietele internationale, destul de surprinzatoare in ultimele zile mai ales, dolarul a devenit si mai imprevizibil ca pana acum in evolutia fata de leu.
Tendinta naturala de scadere a euro - care a revenit in piata dupa ce in perioada anterioara BNR intervenise pentru a inversa curba de evolutie a raportului euro/RON - se compune asadar cu o volatilitate excesiva a cursului euro-dolar si face ca in acest fel operatiunile cu dolari SUA sa fie cele mai riscante”, sunt de parere
analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. De altfel, acestia remarca faptul ca moneda europeana si dolarul isi continua trendul descendent fata de leu.
Distrugerile cauzate de uraganul Katrina au declansat un val de scadere a dolarului pe pietele internationale, ceea ce implicit a facut ca la Bucuresti evolutia negativa a acestuia fata de leu sa fie mai accelerata, in comparatie cu cea a euro.
“Euro a cochetat saptamana trecuta, in zilele de marti si miercuri, cu pragul de 3,50 RON, dar a beneficiat de sustinere destul de puternica la acel nivel, inchizand saptamana deasupra valorii de 3,51 RON.
Totusi, panta de evolutie pare sa fie in continuare una descendenta si, cel putin teoretic, ar trebui sa ne asteptam ca moneda unica europeana sa coboare din nou sub 3,5 RON in viitorul apropiat”, spune sursa citata.
Cat priveste depozitele bancare, aceeasi sursa arata ca, in urma prognozelor oferite de Banca Centrala cu privire la inflatie, deocamdata doar o singura banca a reactionat. Astfel, HVB Bank a redus la