Marii poluatori vor putea fi inchisi mai usorDocumente:
Extras din decizia Guvernului privind modificarea Codului Penal
(07.09.2005) DOC
O noua prevedere ce va fi inclusa in Codul Penal e pe cale sa revolutioneze lumea afacerilor: este vorba despre articolul privind raspunderea penala a persoanelor juridice.
Izvorit din jurisdictia Uniunii Europene, principiul va conduce la responsabilizarea firmelor si companiilor (exceptiile facind statul si companiile publice) care se fac vinovate de infractiuni grave.
Ce risca o firma
In cazul unei infractiuni considerate de magistrati ca fiind comisa in realizarea obiectului de activitate a persoanei juridice sau in interesul ori in numele acesteia, firma/compania poate fi urmarita penal.
Daca e gasita vinovata, persoana juridica poate fi condamnata la dizolvare, la suspendarea activitatii pe o perioada de la un an la trei ani sau poate fi obligata sa-si faca singura publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni.
Analistii sustin ca e vorba despre o masura absolut necesara. Singurele pericole ridicate sint coruptia sistemului juridic sau incompetenta magistratilor.
Modificarea Codului Penal a fost promovata de Ministerul Justitiei si aporbata de Executiv in sedinta de marti, urmind sa treaca prin Parlament pentru a putea intra in vigoare.
Una dintre modificari este tocmai introducerea principiului raspunderii penale a persoanelor juridice, principiu care se aplica la nivelul UE. Pe scurt, acest principiu prevede pedepse mult mai aspre pentru firmele care se fac vinovate de savirsirea unor infractiuni.
Iata care sint pedepsele ce pot fi stabilite de judecatori, pe linga pedeapsa principala a amenzii, cuprinsa intre 2.500 si 2 milioane de lei RON:
• dizolvarea persoanei juridice
• susp