Cu o luna inaintea publicarii raportului de tara, autoritatile de la Bucuresti indeplinesc din vorbe o serie de angajamente care au facut obiectul unei scrisori de avertizare a Bruxellesului. Sapte erau domeniile asupra carora Comisia Europeana atragea atentia in urma cu trei luni, in scrisoarea de avertizare trimisa Executivului. Prioritatile legislative pe integrare transmise de Guvern Parlamentului, precum si declaratiile ministrului Boagiu arata ca nici in prezent situatia nu este prea roz.
In scrisoarea de avertizare elaborata in urma evaluarii stadiului in care se afla pregatirile de aderare a Romaniei se sublinia ca in domeniile mentionate se inregistreaza intarzieri si ca situatia trebuie corectata prompt in vederea raportului extensiv de monitorizare din octombrie.
"Sper cu sinceritate ca rezultatele monitorizarii Comisiei Europene, cu toate ca sunt uneori critice, se vor constitui in incurajari pozitive spre a se aborda problemele importante cu vigoare sustinuta. Tara dumneavoastra va trebui sa faca eforturi considerabile in domeniile sus-mentionate pentru a se asigura pregatirea adecvata pentru aderare", se arata in documentul semnat de directorul general al Directiei pentru Extindere a Comisiei Europene, Fabrizio Barbaso.
APLICATI, APLICATI, APLICATI! Cuvantul-cheie al celor mai multe dintre observatiile incluse in scrisoarea de avertizare este "implementare". Astfel, la capitolul "Libera circulatie a marfurilor", Comisia cere implementarea legislatiei europene in domeniul achizitiilor publice. Tot despre implementare se pomeneste in legatura cu legislatia companiilor comerciale, unde europenii cer punerea in aplicare a drepturilor de proprietate intelectuala, in special in ceea ce priveste lupta impotriva pirateriei si a produselor contrafacute. La capitolul "Impozitare", oficialii Comisiei cer implementarea sistemelor interoperabi