GURMANDUL IN BUCATE Cu 4.000 de ani inainte de Hristos, in vechile tinuturi ale Indiei, incepea sa se scrie povestea uneia dintre cele mai cunoscute legume, cultivata astazi in toata lumea⦠E greu de crezut pentru noi, cei care apartinem acestor vremuri, ca savuram azi arome si gusturi care au strabatut secole si lumi. Raspandita "Solanum Melangena", dupa denumirea latineasca, pre numele ei romanesc "vanata", si-a inceput peregrinarea prin istorie din sud-estul Asiei, unde vechii indieni au cultivat-o pentru prima data, pentru ca apoi sa ajunga in China antica si sa devina unul dintre felurile de mancare preferate ale numeroaselor generatii de imparati, inca din anii 500 inainte de Hristos.
Lungul drum al vinetelor pana in zilele noastre⦠De la imparati la oamenii de rand, forma, culoare, gust, toate difera si se amesteca, dintr-o parte in alta a lumii. In secolele al IX-lea si al X-lea, vanata, a carei veche denumire provine din limba sanscrita, a devenit o parte extrem de importanta a bucatariei arabe, in Turcia existand peste o mie si una de retete care se bazeaza pe aceasta leguma. Iar gandul ne duce catre povestile celor 1001 de noptiâ¦
Si a urmat Europa. Maurii din Spania au adus vanata in aceasta parte a lumii abia prin secolul al IV-lea. Pana prin anii 1700, vanata isi castigase deja pe aceste meleaguri renumele de planta afrodiziaca, fiind numita "Marul iubirii". Insa tot in aceeasi perioada, in Italia si apoi pe intregul continent, a inceput sa-si piarda din popularitate, fiind numita "Melanzana", adica "marul nebun", oamenii considerand-o raspunzatoare pentru aparitia diverselor boli.
Este greu de inteles de unde si-a castigat un renume atat de rau aceasta delicioasa leguma. Poate pentru faptul ca totdeauna trebuie gatita, vanata neputand fi consumata cruda. Ca si cealalta leguma sora, rosia, hulita si ea in Antichitate, considerata