Aparitia mijloacelor de informare in masa a servit dintotdeauna cauzelor regimurilor totalitare cu succes. Dictatorii puteau fi astfel auziti sau vazuti de supusii lor, sporindu-si influenta."Romania libera" nu se aude decat in URSS
Aparitia mijloacelor de informare in masa a servit dintotdeauna cauzelor regimurilor totalitare cu succes. Cu ajutorul lor, dictatorii puteau fi auziti sau vazuti de catre supusii lor, astfel crescandu-le puterea. Acesta a fost si motivul pentru care la Radio Moscova functiona o sectie in limba romana, al carei unic scop era propaganda.
Activitatea gruparii comunistilor romani din capitala URSS, condusa cu mana de fier de catre Ana Pauker, s-a desfasurat in special in jurul redactiei romane de la Radio Moscova - "Romania libera", cu sediul la Ufa. Insarcinata printre altele sa se ocupe si de aceasta sectie, Ana Pauker a condus-o timp de un an, imediat dupa ce a fost readusa in URSS printr-un schimb de prizonieri. Se pare, conform marturisirilor fostei sale secretare - Natalia Scurtu - ca rastimpul petrecut in Asia sovietica a fost marcat de lipsurile si de grijile de zi cu zi. Incercata comunista le aparea celor apropiati ca un personaj "apatic si mohorat".
MANIPULATORII. Sarcina ei si a redactorilor era aceea de a face propaganda statului sovietic si conducatorului sau. Reportajele si materialele realizate in sectia romana erau de fapt compilatii ale articolelor aparute in presa comunista clandestina din Romania. Derularea razboiului si desele arestari ale comunistilor din tara ingreunau tot mai mult activitatea redactorilor.
Dar Ana Pauker era un activist de partid mult prea valoros pentru a lupta pe un singur front. De aceea, ea este trimisa ca si instructor politic al Cominternului. Apoi o gasim printre prizonierii romani de pe teritoriul URSS, convingandu-i sa se inroleze in divizii "antifasciste", care v