Prin vanzarea si rascumpararea actiunilor Rompetrol Rafinare la un pret de cateva ori mai mare, societatea controlata de Patriciu a pierdut, in favoarea unei firme cipriote, sase milioane de euro.
Omul de afaceri Dinu Patriciu este cercetat pentru noi infractiuni, in dosarul Petromidia. Procurorii de la Parchetul General au inceput urmarirea penala impotriva sa si a altor trei persoane, pentru comiterea infractiunilor de spalare de bani si manipulare a pietei de capital.
Patriciu a fost chemat, ieri, de procurorii DIICOT, pentru a i se prezenta invinuirile.
Dosarul vizeaza modul in care au fost tranzactionate la bursa un miliard de actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta si are la baza rapoarte si sesizari ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
La ora 11 fix, Patriciu a coborat din limuzina sa Mercedes, pasind increzator treptele Parchetului General. Pe un ton optimist, omul de afaceri a declarat, inainte de audieri, ca spera ca se va stabili adevarul si anchetatorii vor tine cont de concluziile inspectorilor CSM, care au verificat legalitatea procedurilor parcurse in cazul sau.
Cateva ore mai tarziu, dupa ce a aflat despre noile acuzatii, Patriciu a recunoscut ca este suparat, insa a calificat drept nefondate si chiar comice invinuirile aduse de procurori.
Patriciu si Philip Stephenson, un membru al CA al societatii, au semnat, la data de 5 aprilie 2004, pentru si in numele SC Rompetrol SA, cu sediul in Bucuresti, un contract de investitii financiare cu SSIF Alpha Finance SA, reprezentata de Dimitrios Tamvakas si Aldea Florin Iulian. Procurorii au analizat pas cu pas cele intamplate cu actiunile RRC.
Astfel, la 7 aprilie 2004, Hart Colin Richard, reprezentant al Saltville Limited Cipru, a l