BARUL CASEI Dintre toate citricele, lamaia pare a fi cel mai popular, caci ceaiul nu e ceai fara o felioara din acest fruct. Nemaivorbind despre cocteiluri, care mai intotdeauna sunt ornate cu o rondea de lamaie. Nu cred ca s-ar gasi cineva care sa nu stie ce este limonada. Ea este cea mai veche bautura care s-a preparat din acest fruct acru. Se crede ca a fost inventata in Egiptul Medieval, aproximativ in secolul al XIV-lea. Pe atunci, comunitatea evreiasca din Cairo facea un fel de suc de lamaie cu zahar pe care il vindea localnicilor. Aceasta bautura se numea "quatarmizat". Putin mai inainte, insa, pe coasta mediteraneana, se prepara "kashkab", o bautura facuta din orz, menta, piper negru si frunze de lamai. Oricat de greu pare de crezut, aceasta bautura fermentata este considerata stramosul limonadei.
ARGUMENT. Lamaii cresc in aceleasi tari unde cresc si portocalii. Copacul de lamai infloreste pe tot parcursul anului si are o recolta de 3.000 de fructe anual. Lamaia este apreciata pentru continutul mare de vitamina C, cel mai bun scut impotriva racelilor. Ea mai contine vitaminele A si B1 si cateva minerale necesare organismului. Popularitatea acestui fruct galben a inceput in 1890, cand medicii au descoperit ca citricele sunt un bun medicament in tratarea scorbutului, boala care survine din cauza lipsei de vitamine. Si, ca un ultim argument in discursul meu de aparare a acestei bauturi care a cam pierdut din popularitate, de cand cu sucurile carbogazoase, pot sa spun ca limonada este recomandata pentru cei care tin la silueta si la sanatatea lor. Ea poate fi servita cu orice tip de mancare, este energizanta si poate inlocui de minune cafeaua de dimineata.
LIMONADA CA DIETA
In 1996 a aparut o noua metoda de a slabi. Aceasta consta in consumarea unei cantitati mari de limonada. Texanul Harold Gambiner a fost cel care a descoperit-o in 1978. El