Centrul de afaceri din comuna bistriteana Rodna, in care Guvernul Romaniei a investit 22 de miliarde lei vechi imprumutati de la Banca Mondiala pentru ca minerii disponibilizati sa aiba locuri de munca, este nefunctional.
Reprezentatul Agentiei pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, consilierul Zaharia Horga, a declarat ca de vina pentru aceasta situatie este Primaria Rodna, care refuza sa elibereze autorizatia de functionare pentru amplasarea unui transformator care asigura racordul cladirii la energie electrica. "Transformatorul este destul de mare.
Are cam 3 metri latime si inca vreo 2 inaltime. In proiectul initial nu apareau aceste dimensiuni care obtureaza total niste locuinte din apropiere. Nu le putem da autorizatie daca nu-l muta in alta parte", a declarat primarul comunei, Alexandru Nascan. Centrul de afaceri Rodna a fost construit pe structura unui bloc de nefamilisti cu doua etaje.
Structura constructiei permite amenajarea a 24 de unitati de incubatie, 8 birouri pentru managementul centrului de afaceri, 4 apartamente de cazare, sali de conferinte, spatii de receptie si control, camere Internet si fax, precum si centrala termica proprie.
Intrucat aceasta din urma functioneaza pe baza de energie electrica, costurile de intretinere sunt foarte mari, iar oamenii de afaceri nu sunt interesati sa detina spatii in cladire.
"Am cerut Ministerului Economiei si Comertului sa ne aloce bani pentru a trece pe centrala cu lemne pentru ca ar fi costurile mai reduse si spatiul ar fi mai atractiv", a mai spus Zaharia Horga. El a adaugat ca amenajarea centrului a inceput in anul 2003, iar receptia cladirii s-a facut in luna iulie a anului trecut. Centrul de afaceri din comuna bistriteana Rodna, in care Guvernul Roma