Patronatul Farmacistilor din Romania (PFR) solicita introducerea in Legea farmaciei, care la ora actuala este in faza de proiect la Parlament, a unei prevederi privind proprietatea asupra farmaciei.
''Farmacia trebuie sa apartina farmacistului. Acesta este singurul in masura sa desfasoare aceasta activitate in mod legitim, in asa fel incat viata si sanatatea bolnavilor sa fie protejate. Ni se pare neloial ca farmacistii sa intre in concurenta cu cei care nu au pregatire de specialitate. In majoritatea tarilor din Europa fie nu este permisa existenta lanturilor de farmacii, fie aceste lanturi reprezinta 20 la suta din totalul farmaciilor din tara respectiva'', a declarat farmacist Aurora Toma, purtatorul de cuvant al PFR. Conform datelor PFR, ''in Romania, aproape 80 la suta dintre farmacii apartin farmacistilor''. O alta propunere a PFR face referire la eliminarea monopolului din domeniul medicamentului, "Romania fiind singura tara in care prezentele reglementari permit cumularea importului cu depozitul si distributia de medicamente''.
''Aceasta practica este intalnita, indeosebi, tot in cazul lanturilor de farmacii. Unele lanturi farmaceutice, daca maine ar aparea legea si cu propunerile noastre incluse, si-ar lua jucariile si ar pleca. Exista lanturi farmaceutice care de fapt nu sunt farmacii, ci drogherii, din cauza ca in spatiile in care isi desfasoara activitatea nu au laboratoare proprii'', a adaugat Toma. In acelasi timp, PFR doreste sa ''nu se mai infiinteze lanturi farmaceutice''.
Totodata, farmacistii din acest patronat sustin ideea conform careia ''noile farmacii trebuie sa fie infiintate in raport cu numarul locuitorilor intr-o arie geografica stabilita''.
''Vrem criterii demografice si geografice pentru infiintarea unei farmacii. Dorim sa existe o distanta corespunzatoare intre unitatile farmaceutice si acordarea de facilitati pe