Prim secretar, Sef Adjunct al Misiunii Economice de pe langa Ambasada Regala a Danemarcei, Stefan Ilcus este un tanar diplomat care impresioneaza inca de la prima vedere prin energia si vitalitatea pe care le insufla celor din jur.
S-a nascut la Copenhaga in 1967. Cu trei ani inainte, tatal sau (de profesie medic orelist) o cunoscuse la Brasov pe viitoarea sa sotie, pe care avea sa o urmeze doi ani mai tarziu in tara natala a acesteia, Danemarca. Plecarea nu a fost usoara, desigur, date fiind conditiile impuse la acea vreme de regimul comunist aflat in plin apogeu.
Educatia primara si liceul le urmeaza in capitala daneza, la Tornbjerg Gymnasium. Inainte de a urma cursurile universitare, se angajeaza ca asistent la o biblioteca, fiind in acelasi timp profesor suplinitor. "Sistemul de invatamant danez este astfel structurat incat in cazul in care un profesor titular este absent, suplinitorii sunt chemati dimineata la ora sapte si li se comunica scoala unde trebuie sa ajunga si celelalte detalii", isi aminteste zambind Stefan Ilcus. Anul urmator se inscrie la cursurile facultatii de Stiinte Politice din Aarhus, al doilea oras ca marime din Danemarca. In acelasi timp ia lectii de literaratura universala cu profesorul roman Monica Popazu.
Inceput de cariera
In anul 1996 isi incepe stagiatura la Comisia Europeana, pentru ca un an mai tarziu sa intre in Ministerul Muncii din Danemarca, unde s-a ocupat in principal de dreptul comunitar si libera miscare a fortei de munca in spatiul euro. In aceasta perioada participa la negocierea Cartei drepturilor fundamentale. Activitatea sa este completata de colaborarea la redactarea Tratatului de la Nisa, unde se ocupa in principal de dimensiunea sociala a acestui document. "A fost o perioada plina de experiente interesante, dar si plina de provocari. Am ajuns sa redactez memorii catre primul minis