Cele trei modificari legislative impuse de banca centrala bancilor comerciale vizeaza stoparea creditului in valuta, impartirea potentialilor clienti bancari in functie de anumite criterii de performanta financiara a acestora si un alt proiect prin care creditele de valori mai mari sa fie obligatoriu aprobate de Consiliul de Administratie al bancii.
Practic, cea mai dura reglementare a BNR vizeaza faptul ca volumul creditelor in valuta nu are voie sa depaseasca 250% din fondurile proprii ale institutiilor de credit.
Partea proasta consta in faptul ca majoritatea bancilor au depasit cu mult acest nivel, conditii in care vor trebui sa recurga la diverse strategii prin care sa-si majoreze fondurile proprii macar pana la nivelul creditelor acordate pana in prezent. In aceste conditii, majoritatea bancilor nu vor mai putea acorda deloc credite in valuta, pana nu reusesc sa depaseasca aceasta noua bariera legala.
In plus, majorarile succesive de capital nu se pot opera foarte repede, situatie in care blocajul operatiunilor de creditare in valuta se va intinde pe o perioada lunga de timp. BNR inchide cu buna stiinta piata pe valuta.
Acest blocaj impus poate avea influente negative si asupra profitului viitor al bancilor si poate crea si risc sistemic, asa cum s-a intamplat in Polonia, cand a fost luata o masura similara. Masurile pe care le va implementa banca centrala in aceasta saptamana sunt masuri specifice unei economii centralizate, nici pe departe unei economii de piata care s-a mai declarat si functionala.
In plus, BNR a inclus in aceste noi reguli si creditul ipotecar, credit care nu duce decat la cresterea PIB si nu are cum sa afecteze deficitul de cont curent.
BNR altereaza, prin noile reguli, chiar caracterul concurential al pietei bancare, masurile afectand intr-o mult mai mica masura BRD Gr