Ciclonul Katrina pare sa fi stopat pentru o vreme recordurile inregistrate de cursul petrolului pe pietele internationale. Astfel, de la inceputul saptamanii, barilul a intrat intr-o scadere continua, ajungand ieri, la deschiderea Bursei de la New York sa fie cotat la 65,96 de dolari barilul, dupa ce cu numai o saptamana in urma depasea pragul psihologic de 70 de dolari. In spatele scaderii se ascund insa temeri extrem de puternice legate de o noua criza.
Mobilul care, pentru moment, determina o relativa calmare a pietei este decizia statelor puternic industrializate de a arunca pe piata o buna parte a rezervelor startegice de titei, pe fondul incetarii extractiei in Golful Mexicului. O data efectul acestei infuzii trecut insa, criza provocata de uraganul Katrina isi va spune cuvantul.
Asupra acestui fapt atrage atentia si Organizatia de cooperare si dezvoltare economica, OCDE, care tine sa precizeze ca socul petrolului este departe de a se fi incheiat. Actualul soc se diferentiaza de toate celelalte de pana acum, a declarat economistul sef al OCDE Jean-Philippe Cotis prin faptul ca actioneaza pe mai multe piloane si face imposibila o predictie realista a consecintelor, fapt ce se repercuteaza imediat asupra increderii si investitiilor. Daca pentru Statele Unite OCDE intrevede o diminuare a previziunilor de crestere cu cel mult 0,30 la suta, pentru Europa lucrurile stau cu mult mai rau. Dupa mai bine de cinci ani de zile de deficit excesiv privind cererea globala, Europa parea sa dea in acest an semnul unei firave reveniri, in special datorita comenzilor din industria germana. Indicatorii privind increderea investitorilor au fost insa mai tot timpul pe rosu, indica OCDE. Or, in aceste conditii, o revenire a scumpirilor la petrol nu ar putea decat sa deterioreze si mai tare increderea si investitiile. In cel mult doua luni de zile, previziunea de 1,3%, p