Balbaiala guvernantilor din ultimele opt luni, legata de politica fiscala si bugetara, induce in mediul de afaceri un maximum de incertitudine, au afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Afirma legate de cresterea TVA-ului cu 3 la suta si reducerea contributiilor sociale nu fac decat sa sporeasca tensiunile.
"Interpretam ultima revenire a premierului asupra valorii taxei pe valoarea adaugata - daca economia gri nu iese la suprafata, creste TVA-ul - in sensul ca se analizeaza foarte atent scaderea CAS", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR, adaugand ca "avem una dintre cele mai inalte rate de impozitare a fortei de munca, din Europa".
Cota unica nu a scos la lumina salariile mari
O solutie pentru scoaterea la suprafata a economiei gri ar fi plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor sociale la un nivel rezonabil, astfel incat angajatul si angajatorul sa nu fie obligati sa cheltuiasca sume foarte mari. Acest lucru ar putea determina companiile care ofera angajatilor salarii foarte mari sa declare nivelul real al acestora."Plafonarea bazei de calcul la un nivel de 40 de milioane de lei este rezonabila, iar suma tuturor contributiilor pe care firma si angajatul ar trebui sa le plateasca este undeva la 500 de euro. Astfel, indiferent ca un angajat castiga 1.000 sau 10.000 de euro, suma maxima a contributiilor nu depaseste in jur de 500 de euro", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa organizate de AOAR, Gabriel Biris, avocat pe probleme fiscale. "Am vazut ca introducerea cotei unice de impozitare a salariilor nu a determinat aducerea la lumina a salariilor mari. Unul dintre motive ar fi nivelul contributiilor de sanatate, iar altul ar fi utilizarea microintreprinderilor pentru plata salariilor", a spus Biris. El a explicat ca, in Romania, n