Astfel, in 16 aprilie 2004, vecinii sai, Elena Mecea si Aurel Sasarean, au adresat o sesizare municipalitatii, prin care anuntau ca in acel loc se face o constructie ilegala. Ca atare, Primaria si-a trimis echipa de inspectori de specialitate la fata locului, pentru a verifica situatia.
In procesul verbal de constatare, semnat de inspectorul Sandor Dumitru, se arata ca, intr-adevar, Virgil Vamos efectueaza pe strada Frunzisului fara numar lucrari de constructie neautorizate. Proprietarul a fost somat sa intre in legalitate, adica sa opreasca lucrarile si sa ceara autorizatie de constructie.
Acesta a ignorat cererea municipalitatii si, prin urmare, fostul primar Gheorghe Funar a formulat, in data de 25 iunie 2004, un act de plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj. Instanta era informata despre comportamentul proprietarului, care a preferat sa ramana in ilegalitate.
Noua administratie a preluat problema constructiei ilegale de pe strada Frunzisului. Astfel, in 28 octombrie 2004, inspectorii Primariei s-au deplasat din nou la adresa mentionata, constatand ca lucrarile continua si ca masurile dispuse de autoritati sunt in continuare ignorate de Virgil Vamos.
Ca urmare, in 17 noiembrie 2004, inspectorii au facut un nou control, de aceasta data insotiti de politisti. Fara rezultat.
Desi a primit si o sanctiune contraventionala de 10 milioane de lei, proprietarul a continuat nestingherit constructia. Una din problemele sesizate in legatura cu aceasta cladire este faptul ca, la etaj, consola iese pe domeniul public, pe strada Frunzisului numerele 14-16, si ii afecteaza astfel pe vecini.
Ultimul control s-a efectuat in 17 august 2005, cand inspectorii au inaintat primarului Emil Boc un referat prin care propun ca instanta judecat