Rabobank a transmis, marti, o scrisoare ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, prin care anunta decizia de a se retrage din cursa pentru privatizarea CEC, intrucat considera ca strategia de maximizare a pretului de vanzare reprezinta o abordare gresita a procesului. "In acest context, Rabobank nu crede ca poate avansa o oferta care sa fie apreciata ca indeajuns de valoroasa de catre Guvernul roman pentru a castiga licitatia.
Credem ca intentiile autoritatilor, sau ale consultantilor acestora, nu coincid cu provocarile cu care se confrunta Romania si CEC. Din acest motiv, am decis sa nu participam in continuare la privatizarea CEC", se arata in scrisoarea Rabobank.
Nici nu prea avea cu ce
Banca olandeza arata ca modul de organizare a licitatiei a atras mai multe institutii dispuse sa plateasca un pret ridicat, intrucat au experienta in diminuarea costurilor ridicate si in restructurarea bancilor cu retea extinsa, precum si redirectionarea afacerilor spre zone aflate in plin proces de dezvoltare. "Consideram ca Rabobank ar fi putut adauga valoare CEC, i-ar fi dezvoltat operatiunile si ar fi eficientizat institutia pentru a deservi comunitatile locale si pentru a finanta atat tranzitia sectorului agricol din Romania, cat si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii", se mai arata in document. Presedintele bancii, Bert Heemskerk, declara, luni, intr-o conferinta de presa, ca Rabobank nu doreste sa realizeze o achizitie in Romania.
Din cele noua banci care au trimis scrisori de intentie, sase detin pachete de actiuni la societati financiare romanesti, respectiv Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G si Société Générale.
Rabobank a transmis, marti, o scrisoare