Un sondaj de opinie dat publicitatii ieri - reluat de BBC - arata ca, in momentul de fata, cu putin timp inaintea inceperii negocierilor de aderare a Turciei la UE, stabilita pentru 3 octombrie, sprijinul fata de o eventuala acceptare a acestei tari ca membru cu drepturi depline este tot mai redus in tarile europene.
In Franta, care a promis ca va organiza un referendum pe aceasta tema, suportul fata de acceptarea Turciei in UE a scazut pana la 11 la suta.
In randul cetatenilor a noua state membre ale UE, in care in lunile mai-iunie a fost efectuat sondajul, suportul fata de Turcia a scazut pana la 22 la suta, fata de 35 la suta la inceputul acestui an.
De asemenea, 29 la suta s-au opus aderarii Turciei, iar 42 la suta s-au declarat indecisi.
Sondajul, realizat de Centrul Transatlantic din Bruxelles al Marshall Fund din SUA, o organizatie ce are ca obiectiv consolidarea relatiilor transatlantice, a dus de asemenea la concluzia ca eforturile in aceasta directie depuse anul acesta de catre presedintele George W. Bush nu au fost incununate de succes in Europa.
"Parerea opiniei publice este foarte importanta si nu poate fi ignorata", a declarat un oficial al Uniunii Europene, dar "Turcia este un partener strategic si economic vital" si rezultatul sondajului a dezamagit administratia Bush.
Conform sondajului, 72 la suta dintre europeni au dezaprobat maniera in care Bush a abordat problemele internationale, iar 59 la suta dezaproba pozitia de lider a Statelor Unite in afacerile lumii.
Interesant este faptul ca un sondaj realizat de Comisia Europeana pe un esantion de 11.000 persoane din Europa, a aratat ca, in Turcia, suportul pentru aderarea la UE a scazut de la 73 la 63 la suta.
Un sondaj de opinie dat publicitatii ieri - reluat de BBC - arata ca, in momentul de fata, cu putin timp inaintea inceperii negocierilor de