Dintr-un raport de 54 de pagini, realizat de Amnesty International, reiese ca aceste acorduri incalca drepturile omului deoarece se cere Ciadului si Camerunului sa acorde prioritate intereselor companiilor in fata drepturilor populatiei care locuieste in preajma conductei sau pe campurile de exploatare.
Ambele guverne ar suferi penalizari financiare daca intrerup activitatea de extractie din aceste campuri si de la constructia conductei.
„Consortiul condus de ExxonMobil incalca legea in Ciad si Camerun. Drepturile omului nu sunt chestiuni negociabile pe care companiile si guvernele sa le elimine din contract.“, a declarat Andrea Shemberg, consultant la Amnesty. ExxonMobil a respins insa acuzatiile precizand ca regulamentele grupului condamna violarile aduse drepturilor omului.
Amnesty si-a exprimat ingrijorarea fata de textul ambiguu al contractelor, care ar putea crea precedente periculoase. In acelasi raport se arata ca au fost semnalate deja abuzuri asupra fermierilor din regiunea Doba, care au fost evacuati si care nu au primit in schimb nici o compensatie, in timp ce altor fermieri li s-a interzis accesul la singurele resurse de apa potabila din zona.
Ciad si Camerun nu detin un regulament riguros privind violarile drepturilor omului. Ciad a cazut de acord cu grupul petrolier ca, in perimetrul conductei, sa fie interzis „pentru orice persoana sa efectueze activitati care ar putea interfera cu activitatea si intretinerea“ conductei. Si Camerun are o astfel de intelegere cu ExxonMobil.
Amnesty considera ca acordurile trebuie modificate pentru a se oferi intaietate drepturilor omului fata de interesele consortiului. Pe de alta parte, compania regreta faptul ca Amnesty nu s-a consultat cu grupul petrolier in timpul redactarii raportului.
Dintr-un raport de 54 de pagini, realizat de Amnesty Internationa