În februarie 1936 apărea la editura ,Cartea românească" volumul de Poeme într-un vers, scris, după mărturisirea lui Ion Pillat, în noiembrie-decembrie 1935 şi ,indus" de recitirea unor poeme de Victor Hugo.
Diferenţiind, în prefaţă, epigrama greacă, rubaiul persan sau hai-ku-ul japonez de poemul într-un vers prin ,concentrarea la limită" a acestuia din urmă, asemuindu-l cu ,o picătură de parfum faţă de un coş cu flori", cântăreţul Floricăi sublinia, în cele din urmă, colaborarea dintre autor şi cititor pe care o presupune o atare formă poetică sublimată: ,O astfel de poezie mai cere din partea cititorului un efort de imaginaţie şi fantezie creatoare. ş?ţ Dar odată regulile jocului însuşite, amatorul de poeme într-un singur vers va găsi în fiecare din ele materia unor lungi poeme, sporind cu linii şi culori pururi altele şi căpătând noui perspective ori de câte ori le va reciti."
Câţi vor fi intrat în jocul propus de poet e greu de spus. Cert este că un ecou rapid şi ,de breaslă" a venit dinspre Bucovina, în luna septembrie a aceluiaşi an. În numărul 2 al revistei cernăuţene recent înfiinţate la acea dată, purtând denumirea societăţii cultural-naţionale ,}ara Şipeniţului", apar nişte ,comentarii lirice la câteva Poeme într-un vers de Ion Pillat", nu sub forma unor ,lungi poeme", ci a unor catrene semnate de Mircea Streinul. Tânărul poet bucovinean, colaborator al multor publicaţii locale şi lider al grupării ,Iconar", alege 7 poeme din volumul lui Ion Pillat, autor preţuit în Bucovina pentru ,tradiţionalismul modernist" al creaţiei sale, şi le ,comentează", dezvoltându-le în linia propriei sensibilităţi poetice.
Poemul într-un vers
Un singur nai, dar câte ecouri în păduri.
Şi câte noi sonanţe în crudul verde-al serii
din fiecare frunză, când liniştea ţ