Viktor Iuscenko a castigat alegerile pentru functia de presedinte cu ajutorul manifestatiilor de strada, care au facut presiuni pentru schimbarea regimului Kucima. Multimile portocalii de la Kiev au fost mobilizate de promisiunea lui Viktor Iuscenko de a elimina coruptia care macina societatea ucraineana si de a duce tara catre Uniunea Europeana.
Campania electorala de anul trecut a fost dominata de evenimente extreme - otravirea lui Iuscenko, fraudarea celui de-al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale si presiunile strazii pentru refacerea alegerilor.
Echipa portocalie ajunsa la putere la Kiev, cu Viktor Iuscenko presedinte si Iulia Timosenko premier, a inceput sa se fisureze. Mostenirea lui Kucima, o constitutie modificata, in care premierul are mai multa putere decat presedintele, a facut ca intre Iuscenko si Timosenko sa se delanseze un conflict mocnit deocamdata.
Organizatorul protestelor de strada de iarna trecuta, consilierul prezidential Oleksandr Zincenko l-a acuzat de coruptie pe unul din oamenii de incredere ai lui Iuscenko, Petro Porosenko. Trecut de partea Iuliei Timosenko, Zincenko a declansat prima criza politica majora de la Kiev, coalitia portocalie riscand sa se sparga.
Criza politica la Kiev
Conducerea Ucrainei a intrat in prima sa criza majora, dupa ce consilierul prezidential Oleksandr Zincenko a demisionat, acuzandu-l de coruptie pe consilierul pe probleme de securitate Petro Porosenko. Zincenko a mai criticat, de asemenea, pe consilierul prezidential Oleg Tretiakov si pe Nikola Martanenko, care conduce factiunea proprezidentiala din Parlamentul ucrainean.
Unii comentatori ucraineni au apreciat ca demisia lui Oleksandr Zincenko, cel care a fost principalul organizator al protestelor din timpul "revolutiei protocalii" de la Kiev, este semnul unei crize destul de gra