Obligatiunile municipale se adreseaza, in principal, oamenilor care prefera investitiile cu un grad scazut de risc si care urmaresc plasamente pe termene mai lungi.
Comparativ cu restul Europei sau cu situatia din SUA, unde termenele de maturitate ajung pana la 10 sau chiar 30 de ani, obligatiunile municipale romanesti au avut pana in prezent o scadenta medie de trei ani.
Datorita interesului aratat de investitori, municipalitatile au inceput sa lanseze obligatiuni pe termene mai lungi, de patru sau cinci ani. Este prima data cand o municipalitate s-a hotarat sa faca pasul in lansarea unei obligatiuni cu o scadenta cat a unui credit ipotecar.
Avantajele obligatiunilor cu maturitate cat mai lunga sunt multiple si pentru emitent, si pentru investitor. Eliminarea riscului de inflatie este benefica pentru ambele categorii, iar investitorul are siguranta ca valoarea investitiei este conservata in timp si are asigurat si un randament destul de ridicat.
Termenele de rambursare mai lungi duc la eliminarea riscului de reinvestire, ceea ce reprezinta un beneficiu pentru investitori si un avantaj pentru municipalitati, care astfel pot finanta proiecte de anvergura.
Noua emisiune de obligatiuni, a treia organizata de Primaria din Alba Iulia, va fi de 245 de miliarde de lei vechi si se va emite in trei transe. Prima transa, de 80 de miliarde de lei, se va lansa cel mai probabil in saptamana 12-16 septembrie. Dobanda va fi media Bubid/Bubor la sase luni plus 1,5%, care in acest moment ar fi de 8,57%.
Chiar daca, in acest moment, dobanda nu poate parea foarte atractiva, randamentul fiind de numai 1,57% peste inflatia prognozata, este clar ca peste 20 de ani piata va fi mai stabila, si inflatia mai mica. Prima rata ar trebui sa fie platita de catre municipalitate in aprilie 2007, urmand apoi ca rambursarea transe