Cele trei saline din Ardeal, Ocna Mures, Dej si Praid, s-au orientat spre pietele din Ungaria. Preturile mai mici practicate de ucrainieni au facut partenerii ungari sa isi reconsidere pozitiile.(Foto: )
Producatorii de sare din Ucraina au reusit sa acopere mai mult din piata interna de sare decat producatorii autohtoni. Cu o capacitate de productie asigurata de sase saline, Societatea Nationala a Sarii "Salrom" poate acoperi intregul consum de sare din tara.
Cu toate acestea, cel putin jumatate din piata romaneasca este acoperita de produsele ucrainiene sau de cele din Belarus, semnificativ mai ieftine decat cele autohtone.
Piata din Ardeal ramane relativ aceeasi din cauza ca importurile de sare ucrainiana se asigura in special pe cale maritima, insa exista semnale puternice ca cel putin pietele externe vor fi acoperite tot de ucrainieni. In consecinta, pietele pierdute sunt cele din sud si din Dobrogea.
Trei dintre salinele controlate de Societatea Nationala a Sarii sunt in Ardeal, este vorba de Salina Ocna Mures, Salina Dej si Salina Praid.
Capacitatile celor trei saline au ramas aproximativ similare in ultimii cinci ani, inclusiv cifrele de afaceri, din cauza ca marfurile ucrainiene sunt distribuite in tara mai mult in zona de sud si a Deltei Dunarii iar contractele de export ale salinelor ardelene au fost incheiate pe termen lung.
"Ajung cu vapoarele in tara si vand mai mult in sud, nu prea ajung la noi", a explicat un angajat al salinei Ocna Mures.
Spre exemplu, Salina Dej a reusit sa-si pastreze capacitatea de productie din cauza ca lucreaza mai mult pentru combinatul ungar Borsodchem, care este interesat de achizitionarea Oltchim Ramnicu Valcea.
Contractul dintre cele doua institutii risca sa fie