Pentru a avea o evidenta cat mai clara a afacerilor cu masini, dar si pentru monitorizarea cat mai atenta a furturilor, politistii s-au decis sa treaca la "actiune". Atelierele care repara, regleaza, modifica, reconstruiesc sau dezmembreaza vehicule nu vor mai putea sa-si desfasoare activitatea decat cu avizul Politiei. Conform OG nr. 36/14 iulie 2005, publicata in Monitorul Oficial, la sfarsitul lunii iulie, patronii unor astfel de societati vor avea obligatia sa se prezinte la Inspectoratele Judetene de Politie pentru eliberarea documentului de functionare. Cei care nu primesc acest act, nu vor putea beneficia nici de autorizatia tehnica din partea Registrului Auto Roman (RAR). Cei care au fost condamnati pentru omor, loviri si vatamare corporala grava, talharie, ultraj, furt de masini, fals sau uz de fals, trebuie sa stie din start ca nu au nici o sansa sa obtina un astfel de document. Acest lucru este valabil si in cazul in care se constata ca solicitantul a fost depistat anterior ca desfasoara activitati neautorizate de dezmembrare a vehiculelor.
Conform aceluiasi act normativ, operatorii economici autorizati trebuie sa stie ca au o serie de indatoriri. Ei sunt obligati sa intocmeasca si sa pastreze evidenta stricta a tuturor vehiculelor pe care le-au reparat ori dezmembrat. De asemenea, ei trebuie sa permita politistilor sa verifice firma pe care o administreaza si chiar sa puna la dispozitie evidentele mentionate. In situatia in care aceste conditii nu sunt indeplinite, Politia poate refuza eliberarea avizului de functionare si va comunica acest lucru la RAR, unde, in 10 zile, se va anula autorizatia tehnica existenta.
Cine nu se conformeaza va primi amenzi cuprinse intre 2.000 si 20.000 de lei noi.
Pentru a avea o evidenta cat mai clara a afacerilor cu masini, dar si pentru monitorizarea cat mai atenta a furturilor, politistii s-au decis sa