Schimbarea puterii in urma alegerilor din noiembrie 2004 s-a simtit intr-o anumita masura si in domeniul investitiilor straine. Investitorii sint mai multi, dar mai mici. In plus, ponderea s-a mutat dinspre finante si imobiliare catre industrie.
Primele 6 luni ale anului in curs consemneaza o serie de evolutii interesante in domeniul investitiilor straine. Daca anul trecut, in aceeasi perioada, se infiintau 4.569 de societati comerciale noi, anul acesta numarul lor a crescut la 5.723.
Cu toate acestea, capitalul social subscris in noile societati a inregistrat o scadere, de la aproximativ 65 de milioane de euro la circa 43 de milioane de euro. Acest lucru inseamna ca anul trecut infiintarea unei noi firme cu capital strain aducea in tara, in medie, circa 14.000 de euro, anul acesta aducind doar 7.500.
Se schimba tendintele in investitii
In primele sase luni ale anului trecut, investitiile predominante au fost in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor. In vederea privatizarii celor mai importante institutii bancare din Romania, CEC si BCR, si a liberalizarii contului de capital, o serie de institutii fiananciar-bancare straine fie au intrat, fie si-au crescut prezenta pe piata noastra.
Anul trecut, Porschebank si-a lansat divizia de leasing in Romania, figurind pe primul loc la capitalul social subscris. Porschebank a fost urmata de Unicredit Leasing Romania, Romanian International Bank si Egnatia Bank.
Bancile par sa faca profituri bune in Romania, in special datorita nevoii de intermediere financiara pe o piata aflata inca la inceput in acest domeniu, cit si datorita ecartului dintre dobinzile practicate la credite si cele practicate la depozite.
Anul acesta, atentia investitorilor s-a indreptat catre industrie. Privatizarea Distrigaz-Sud si investitii ca acelea efectuate