Mai putin de jumatate dintre europeni (45 la suta) ne vor in UE, dar asta nu-i impiedica pe romani sa fie optimisti. Ocupam primul loc in Europa la capitolul incredere in UE. Potrivit Eurobarometrului 63, prezentat ieri de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Romania este singura tara dintre cele 29 in care a fost facut sondajul EB63 ( n.r. state membre si candidate) in care increderea in UE este prezenta la peste doua treimi din populatie (68 la suta, in scadere totusi cu 6 procente fata de 2004). Euro-optimismul se manifesta si in cazul celor 10 nou-venite in Uniune, in mai 2004, dar si in cazul Greciei, Maltei, Italiei si Portugaliei.
La polul opus, se situeaza cetatenii din Europa de vest si nord-vest. Germanii, francezii, suedezii si britanicii si-au pierdut increderea in Uniunea Europeana, procentul celor care declara contrariul fiind de sub 40 la suta.
O situatie similara se inregistreaza si in cazul Turciei si Croatiei, care asteapta deocamdata la usa Uniunii.
Potrivit studiului, desi este inca mare ponderea naivilor, a celor care cred ca stiu mai mult decat stiu, gradul de cunoastere a UE a sporit considerabil in Romania. Procentul celor care au cea mai buna informare a crescut de la 28 la suta, in octombrie 2004, la 42 la suta, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata la nivelul esantionului. Procesul este specific tarilor candidate si in curs de aderare, dar are valori mult mai ridicate pentru Romania comparativ cu Bulgaria, Croatia si Turcia.
O data cu apropierea datei de aderare, cresc si ingrijorarile romanilor fata de problemele pe care le va aduce integrarea. Cel mai mult au crescut temerile fata de complicatiile din agricultura. De asemenea, au sporit ingrijorarile fata de crizele economice pe care le poate aduce integrarea in UE sau pierderea beneficiilor sociale.
Cand vine vorba de partea buna a lucrurilor