La Libraria Papirus din Bucuresti erau ieri, la pranz, peste 50 de persoane. Cei mai multi cautau manuale pentru clasele mici, chiar daca acestea se dau gratuit la scoala. ?Cumparam toate manualele pentru ca de la scoala s-ar putea sa le primeasca uzate. Una este sa inveti de pe o carte noua si cu totul altceva de pe una veche. Parca nu te stimuleaza, nu te atrage la studiu?, considera Adrian Apostolache (41 de ani), tatal unei fetite de clasa a IV-a, pe care l-am gasit ieri la Libraria Copiilor, din Piata Romana nr. 9. De altfel, cartile pentru clasa a IV-a s-au vandut foarte bine si anul trecut, dupa cum ne-a declarat Rodica Grama, de la Serviciul Comercial Carte din cadrul Companiei de Librarii Bucuresti.
Ghinionistii fac comanda la editura
La fel de solicitate erau ieri si cartile pentru clasele a XI-a si a XII-a, tinerii dorind sa aiba indeosebi manualele de la materiile la care vor da bacalaureatul. ?Vrem sa ne luam de-o grija si sa le achizitionam la inceput de an macar pe cele la care vom da examen. Tin minte ca acum doi ani am cautat un manual - optionalul de Istoria Religiilor - tot Bucurestiul si nu l-am gasit. A trebuit sa fac comanda la editura?, ne-a spus Andreea Velicu, eleva in clasa a XII-a.
De altfel, librarii afirma ca liceenii sunt clienti fideli in aceasta perioada. ?O explicatie ar fi si faptul ca nu toate liceele ofera gratuit manuale?, ne-a spus Alexandra Gherghiu, eleva in clasa a XI-a, care a cerut parintilor doua milioane de lei pentru manuale.
Cele mai multe manuale costa peste 100.000 lei
Preturile manualelor oscileaza de la o editura la alta, asa ca este destul de dificil de facut un calcul total al cheltuielilor. Oricum, cele mai multe sunt peste 100.000 de lei, motiv pentru care majoritatea clientilor prefera sa astepte ?lista cu carti de la scoala?. ?Acum manualele sunt alternative, profesori