Mii de soldati inarmati cu pusti de asalt M-16 patruleaza orasul New Orleans, in timp ce oficialitatile metropolei se pregatesc sa faca fata unui bilant greu al victimelor, pregatind 25.000 de saci pentru cadavre. In privinta securitatii, pe zi ce trece, strazile din New Orleans intra sub controlul fortelor de ordine, deplasate in numar mare in regiune, orasul fiind, de facto, sub lege martiala.
Echipele de salvare incearca sa recupereze eventuale cadavre, dar si sa-i determine pe rezidenti sa paraseasca orasul. In misiunea lor dificila, membrii echipelor de salvare trebuie sa ia in calcul si faptul ca apa din unele zone ale orasului este infestata cu bacterii din reteaua de canalizare, prezente intr-un numar de zece ori mai mare peste limita admisa.
Apa infestata contine bacterii ucigase precum E.coli, anumite virusuri si o bacterie asemanatoare celei care provoaca holera. Riscul infectiilor nu se limiteaza doar la regiunea New Orleans. Exista temeri ca bacteria a migrat in adaposturile supraaglomerate din celelalte state, unde au fost cazati zeci de mii de refugiati.
Patru decese - unul in Texas si trei in Mississippi - au fost atribuite unor astfel de infectii.
Someri si fara casa
Ciclonul Katrina a bagat, pentru moment, in somaj peste 10.000 de persoane in sudul Statelor Unite, a indicat ieri Departamentul american al Muncii, care se asteapta la cifre mult mai mari in saptamanile care urmeaza. „Estimarile merg de la 150.000 la un milion de locuri de munca”, a anuntat Biroul de buget al Congresului. Pe ansamblu, trecerea uraganului ar putea duce la pierderea a circa 400.
000 de locuri de munca in economia SUA, pana la sfarsitul anului.
Victimele uraganului Katrina ar putea beneficia insa, in curand, de bani gheata. Agentia federala pentru Situatii de Urgenta, aspru criticata pentru modul in care a ges