Principala asteptare pe care o au romanii de la Uniunea Europeana, de a avea acces fara restrictii la locuri de munca bine platite in spatiul comunitar, s-ar putea materializa mai curand decat era de asteptat.
La momentul cand va deveni stat mebru, Romania ar putea avea parte de norme europene mai blande pe piata muncii. Regulile europene privind perioada de tranzitie pe care trebuie sa o indure noii eurocetateni inainte de a putea munci in voie in Uniunea Europeana (UE) ar putea fi eliminate.
Ipoteza a fost lansata de un fost comisar european si a fost primita cu entuziasm de Polonia, Ungaria si restul est-europenilor din blocul comunitar. Intre doi si sapte ani trebuie sa astepte muncitorii din statele care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana inainte de a putea lucra nestingherit pe teritoriul oricarui alt stat membru.
Denumite perioade de tranzitie si stipulate in negocierile de aderare, inclusiv ale Romaniei, aceste intervale au fost stabilite de Comisia Europeana, la dorinta tarilor membre. Acestea se temeau ca valul de extindere de acum un an va insemna un aflux de est-europeni bine pregatiti si cu pretentii financiare reduse, care le vor sufla de sub nas slujbele occidentalilor.
NOUL VAL. Exista acum voci care sustin ca perioadele de tranzitie si-au demonstrat inutilitatea si ca trebuie eliminate cat mai rapid. Cele mai recente declaratii in acest sens ii apartin fostului comisar european pentru Concurenta, Mario Monti.
In raportul intitulat "Cui ii e frica de extinderea Uniunii" si prezentat parlamentarilor europeni, italianul cere renuntarea "cat mai curand posibil" la aceste aranjamente tranzitorii. "Afluxul de muncitori straini nu s-a produs, deci nu mai exista justificari pentru existenta acestor perioade de tranzitie", crede Mario Monti.
EXCEPTIILE. Restrictiile sunt aplicate i