- La Reuniunea diplomatiei romanesti, ati anuntat ca in luna septembrie va incepe evaluarea corpului diplomatic. Exista masuri de retorsiune pentru diplomatii care nu indeplinesc standardele de - La Reuniunea diplomatiei romanesti, ati anuntat ca in luna septembrie va incepe evaluarea corpului diplomatic. Exista masuri de retorsiune pentru diplomatii care nu indeplinesc standardele de performanta?
- Ceea ce incercam sa facem, cu atat mai mult cu cat reorientam activitatea diplomatica, ce nu se mai dirijeaza dupa indicatii vagi, ci va fi calata pe proiecte concrete, este sa transformam indeplinirea obiectivelor in criterii de apreciere a activitatii diplomatilor.
In ceea ce priveste activitatea corpului consular, pretentiile noastre la comportamentul adecvat, respect si operativitate sunt criterii de evaluare a activitatii profesionale. Este prima oara cand un ministru nu numai ca se implica in activitatea corpului consular, dar si stabileste, in mod indirect, liniile de conduita. Daca obiectivul se numeste ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, atunci asteptam ca ambasadorul sa ajunga la rezultatul dorit.
- In Vest prevaleaza diplomatii de scoala noua, iar spatiul estic este dominat de cadre formate in timpul regimului comunist. Este o necesitate politica sau un paliativ dictat de resursele umane limitate aflate la dispozitie?
- Mai curand este vorba despre a doua ipoteza. Avem un deficit de cunoastere a limbilor straine, mai cu seama a acelora de circulatie internationala limitata. Avem un deficit ingrijorator de vorbitori de limba rusa si de limbi neoslave.
Din pacate, limba rusa este cantonata la nivelul unei grupe de varsta inaintate. Exista o cvasitotalitate de vorbitori de limba engleza si un numar de vorbitori de limba franceza care scade.
Externele nu-si permit, cel putin deocamdata, sa aiba o baterie de