Contractele de concesionare din Delta Dunarii au fost din nou luate la puricat de autoritatile de la Bucuresti, o comisie mixta de la ministerele Mediului si Agriculturii fiind de luni la Tulcea. Este al 12-lea control din 2002 incoace, in nici unul din cele anterioare negasindu-se nimic in neregula. Oficial, autoritatile sustin ca se incearca imbunatatirea acestor contracte.
CONVINGERI. Informatiile arata ca acesti "controlori" incearca sa-i convinga pe concesionari sa accepte de bunavoie diverse acte aditionale la contracte, prin care sa accepte asociatii de pescari in balti si canale. Problema cea mare este ca pescarii nu se inghesuie deloc sa se constituie in asociatii, singura de acest fel fiind infiintata in 1996 la Enisala. Pretextul care le va fi servit concesionarilor este acela ca fara aceste asociatii de pescari, Romania nu va primi o serie de fonduri comunitare dupa integrarea in Uniunea Europeana.
SEDINTA CU SULFINA. Pe de alta parte, la Bucuresti s-au strans din nou cei implicati din partea autoritatilor in problema Deltei. Reprezentanti de la ministerele Agriculturii si Mediului, de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, ARBDD, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" si societatea civila au discutat marti seara intr-o sedinta condusa de Sulfina Barbu. Sifonat a iesit directorul INCDD, Romulus Stiuca, cel care va trebui sa prezinte pana pe 15 octombrie un studiu complex privind Rezervatia, cu evolutia specii-lor si populatiilor pe ultimii 15 ani. Studiul ar urma sa stea la baza viitorului plan strategic privind Delta, care urmeaza sa fie pus la punct in 2006. Directorul institutului pare a fi urmatoarea victima politica a actualei Coalitii, dupa ce in aprilie, fostul guvernator al Rezervatiei, Virgil Munteanu, expert neimplicat politic, a fost schimbat cu Paul Cononov, administrator de firma de salubritate, d