In luna martie a anului trecut, agentiile judetene ale taberelor si turismului scolar au primit o nota de fundamentare semnata de secretarul de stat PSD Daciana Sarbu, prin care li se sugera directorilor din teritoriu sa incheie contracte de colaborare cu investitori pentru administrarea taberelor. Motivul invocat era starea avansata de degradare in care se aflau multe asemenea spatii.
Astfel, mai bine de jumatate din taberele scolare din Prahova au fost cedate unor investitori. Pentru ca legislatia nu prevede obligativitatea organizarii unor licitatii sau selectii de oferte, s-a ales contractul de colaborare ca forma de instrainare a taberelor. Prin urmare, taberele au fost alese si date pe spranceana. In spatele acestor tranzactii se ascund insa afaceri banoase.
Spatiile de recreere pentru elevi in timpul vacantei sunt amplasate in zone de munte, numai bune pentru transformarea unei tabere intr-un complex turistic aducator de profit.
Contracte incheiate fara licitatie
Asa se face ca taberele din Sinaia, Cheia sau Telega au ajuns in proprietatea unor oameni de afaceri care se obliga prin contractul de colaborare sa faca investitii intr-un termen de pana la 30 de ani, cat este valabil documentul respectiv. Adrian Manta, fostul director al Directiei Judetene pentru Tineret Prahova, confirma ca ordinul a venit de „sus”.
„Am primit o nota de fundamentare de la Ministerul Educatiei si de la Autoritatea Nationala pentru Tineret in care se stabilea cu exactitate cadrul legal pentru asocierea cu investitori dispusi sa salveze de la degradare taberele scolare. Acesta era contractul de colaborare, cu termene si conditii precise.
Cred ca s-a ales cea mai buna solutie pentru ca elevii sa aiba in continuare spatii de cazare”, este de parere Manta.
In nota de fundamentare nr. 758/2004, aprobata de Daciana