Daca pretul benzinei va ajunge la 4 lei pana la sfarsitul anului, Romania va "plati" pentru acesta cu 1% din cresterea economica, arata un studiu realizat de societatea de consultanta financiara Voinea Bussines Development, condusa de Liviu Voinea director de cercetare in Grupul de Economie Aplicata.
In ultimele trei luni, pretul benzinei fara plumb a crescut cu 16,7%, si doar in ultima luna cresterea de pret a fost de 8,8%. Celelalte categorii de carburanti s-au scumpit si ele in procente asemanatoare.
Cresterea cu 10% a preturilor la carburanti duce la incetinirea ritmului de crestere a PIB cu 0,28%, releva studiul.
Daca pretul benzinei ajunge la 40.000 de lei vechi pe litru pana la sfarsitul anului, aceasta echivaleaza cu o scumpire de 35% fata de inceputul anului, si implicit cu o incetinire a ritmului de crestere a PIB cu aproximativ 1%.
"Se poate deja aprecia ca o parte din incetinirea ritmului de crestere a PIB pe primul semestru a fost provocata si de scumpirea carburantilor", arata studiul.
Cresterea preturilor la carburanti afecteaza in special sectoarele de energie electrica, termica, gaze, materiale de constructii, metalurgie si siderurgie, transporturi, chimie si fibre sintetice.
Valoarea adaugata scade cu 1% la fiecare crestere cu 10% a preturilor la carburanti
In aceste sectoare, valoarea adaugata bruta scade cu cel putin 1% la fiecare crestere cu 10% a preturilor la carburanti. Toate sectoarele economiei nationale sunt afectate, cu exceptia fireasca a prelucrarii titeiului.
Pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, este posibil sa creasca preturile de productie.
Pe ansamblul economiei nationale, pentru a compensa pierderea valorii adaugate brute, este nevoie de o crestere cu 0,6% a preturilor de productie la fiecare scumpire a carburantilor cu 10%.
Preturile de p