Vamesii constanteni au intrat in ultima perioada intr-un anonimat total. Orice persoana luata la intrebari despre vamesi ar raspunde cu un singur cuvant, „spaga”. Desi spaga, lipsa de interes si dezorganizarea nu este caracteristica tuturor lucratorilor din cadrul acestei institutii, populatia si-a format o imagine generala negativa.
De altfel, nu este nici vina populatiei, si nici a mass-media, dupa cum ar fi unii tentati sa afirme. Ci, pur si simplu, este vina proastei organizari a Directiei Regionale Vamale Constanta, in cadrul careia exista persoane care nu stiu ce functie detin si ce anume au de facut. Unul din departamentele in care domneste dezastrul este chiar cel care ar trebui sa se ocupe de imaginea Directiei.
Orice institutie sau companie care se respecta, indiferent ca este de stat sau privata, si doreste ca munca si activitatile pe care le desfasoara sa fie cunoscute de catre populatie, ca sa nu se creada ca se cheltuiesc fondurile alocate pe prostii, are in cadrul ei un birou sau departament de informare si relatii cu presa.
Aceste departamente de informare si relatii cu presa, in principiu, au doua activitati. Una dintre activitati este sa deserveasca Legea 544, ce asigura si reglementeaza accesul cetatenilor la informatii de interes national. Celalalt scop este de a crea o imagine, se presupune ca una pozitiva, a institutiei in fata cetatenilor.
Persoana insarcinata sa coordoneze acest departament, sa reprezinte institutia si sa raspunda la intrebarile publicului se numeste „purtator de cuvant”.
Lucratori din cadrul Directiei Regionale Constanta s-au plans institutiilor cu care colaboreaza ca nu beneficiaza de atentia cuvenita din partea mass-media si ca aproape niciodata, indiferent de natura actiunilor, numele Directiei nu este specificat.
Mai bine spus, imaginea Directiei Vamale se