Revolutia portocalie din Ucraina, prezentata lumii intregi ca model de „democratizare pasnica” a spatiului ex-sovietic, si-a dat ultima suflare ieri, cand presedintele Viktor Iuscenko a demis guvernul condus de Iulia Timosenko.
In ciuda imaginilor idilice surprinse de fotoreporteri in timpul manifestatiilor din iarna trecuta, relatiile dintre primii doi oameni ai statului au fost tensionate inca de la investirea ca presedinte a lui Viktor Iuscenko, – ajungandu-se la situatia paradoxala ca, in cadrul aceleiasi administratii si de aceeasi parte a baricadei,
sa se infrunte doua clanuri. Razboiul deschis a izbucnit insa luni, cand insusi seful administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko – unul dintre cei care au orchestrat revolutia portocalie si apropiat al presedintelui Iuscenko – a demisionat acuzandu-i pe cativa dintre apropiatii lui Iuscenko de coruptie.
Principalul vizat era seful Consiliului de Securitate Nationala, Piotr Porosenko, care si-a dat demisia sau a fost fortat sa o faca, ieri, la primele ore ale diminetii, dupa o discutie de 10 ore cu presedintele ucrainean.
Piotr Porosenko, oligarh si figura-cheie a noii echipe aflate la putere in Ucraina, beneficiind totodata de sustinere in cadrul serviciilor de informatii, a fost acuzat de demisionarul Zincenko ca s-a folosit de functie in scopul imbogatirii personale.
Seria evenimentelor incendiare a continuat cu demisia vicepremierului Nikolai Tomenko, un apropiat al premierului Iulia Timosenko. Vicepremierul si-a parasit functia, amenintand ca se va ocupa personal de pregatirea „celei de-a doua etape a revolutiei portocalii, care de data aceasta va servi intereselor ucrainenilor si nu oligarhilor”.
A fost urmat indeaproape (intr-un interval de cateva ore) de directorul SBU (serviciul de informatii ucrainean), Oleksandr Turcinov, alt apro