Statuia este o copie dupa statuia de la Praga. A fost donata orasului, caci sculptorii Martin si Gheorghe erau clujeni, dupa cum e inscriptionat pe soclu. Datand, conform aceleasi inscriptii din 1378, statuia e si una din cele mai vechi monumente de for public din Transilvania si din Europa.
Se stie ca piateta era locul preferat din oras al lui Lucian Baga. Aici a scris poezia ?In fata unei statui a Sfantului Gheorghe? din care citez: ?Invingatorul, daca vrea sa-nvinga, / e nevoit sa semene cu-nvinsul./.../ Cum seamana in sea, luptand cu bratul, / el insusi, Sfantul Gheorghe, c-o soparla?.
Biserica si manastirea de langa ea au apartinut Ordinului Franciscanilor si anume ramurii ?observantilor?. Acestia isi castigau existenta cersind si predicand. Se pare ca erau bine vazuti in epoca: Iancu de Hunedoara si Matei Corvin ii dau ordin lui Bathory sa sprijine constructia bisericii. Dar, Clujul fiind un oras liber, chiar si regele adreseaza o ?rugaminte? primarului ca sa acorde terenul (1486). Matei Corvin subventioneaza constructia platind in cuburi de sare. Oricum, in jurul anului 1500, constructia gotica e incheiata.
?Ca sa plece randunica, strica-i cuibul?
Avansarea Reformei face ca manastirea sa fie parasita. Stefan Bathory o da iezuitilor, insa in jur de 1600 acestia sunt alungati. Conform zicalei ?daca vrei sa plece randunica, strica-i cuibul?, se trece la demolarea bisericii. Se demonteaza acoperisul, se demoleaza manastirea si clopotnita. Demolarea boltei gotice se dovedeste dificila: ea cade necontrolat si omoara 14 oameni. Accidentul e interpretat ca semn divin. O vreme, biserica ramane in paragina. Apoi principele Gabriel Bethlen o da calvinilor. Reconstructia se face sub principele Gheorghe Rakoczi I.
Ceea ce a fost greu de stricat e greu si de refacut: in toata Europa nu se mai gaseau la acea vreme mesteri pi